Το Κέντρο

Tο Κέντρο Έρευνας για τις Παραστατικές Τέχνες|Π| ιδρύθηκε με σκοπό την επιστημονική-θεωρητική και πρακτική-ερευνητική προσέγγιση των παραστατικών τεχνών (του θεάτρου, του χορού, της περφόρμανς, της όπερας και κάθε σκηνικής τέχνης). Ο ιδρυτικός πυρήνας του Κέντρου αποτελείται από θεωρητικούς και πρακτικούς του θεάτρου και του χορού.

Ο προσανατολισμός του Κέντρου είναι η προσέγγιση στη σύγχρονη δημιουργία και τις τάσεις της. Επιχειρούμε να συλλάβουμε, να καταγράψουμε και να θεμελιώσουμε το τώρα και το μέλλον των παραστατικών τεχνών, μέσω της θεωρητικής και κριτικής ματιάς στο παρόν και την ιστορία τους. Πρόθεσή μας είναι η επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου της αναζήτησης του πιο «ζωντανού» κομματιού των σύγχρονων παραστατικών τεχνών, στο ελληνικό και το διεθνές τοπίο.

Δύο είναι οι κεντρικοί ρόλοι που επιχειρεί να αναλάβει το Κέντρο: να αποτελέσει έναν χώρο συνάντησης και συνομιλίας θεωρίας και πράξης και να καταστεί συνδετικός κρίκος της σκηνικής δημιουργίας με την κοινότητα, την κοινωνία, τις πρακτικές και τα σύμβολά της, το δημόσιο χώρο. Η προσέγγισή μας στοχεύει κατ’ αρχάς σε ένα άνοιγμα που θα άρει την περιχαράκωση της σκηνικής δημιουργίας μέσω της δικής μας ματιάς, ανάλυσης, ανάγνωσης και ερμηνείας και θα ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση για την επανατοποθέτησή της. Τα κριτήρια της προσέγγισής μας είναι υπό αυτή την έννοια όχι μόνο αισθητικά αλλά και κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά.

Επίτιμα μέλη του Κέντρου έρευνας για τις παραστατικές τέχνες είναι ο Laurent Chétouane (σκηνοθέτης), η Alla Demidova (ηθοποιός), η Erika Fischer-Lichte (professor, Freie Universität Berlin), ο Richard Gough (καλλιτεχνικός διευθυντής του CPR, professor University of Wales), ο Adrian Heathfield ( professor Roehampton University, London), ο Joe Kelleher (professor, Roehampton University, London), ο Paul Koek (σκηνοθέτης, Veenfabriek), η Ολια Λαζαρίδου (ηθοποιός), ο Jean-Luc Nancy(φιλόσοφος), ο Sylvan Oswald (συγγραφέας, Columbia University, NY), η Ευα Στεφανή (καλλιτέχνης, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Ο Θοδωρής Τερζόπουλος (σκηνοθέτης, Θέταρο Άττις), Ο Ζάφος Ξαγοράρης (εικαστικός, καθηγήτης ΑΣΚΤ), ο Phillip Zarrilli (σκηνοθέτης, συγγραφέας, professor, Exeter University).

%d bloggers like this: